Lees hieronder de stage- en vrijwilligerswerk verslagen. Ook geinteresseerd in een stage of vrijwilligerswerk in Oudtshoorn? Neem dan contact op met de stichting Stedenband.
Stage Iris van Arkel – 2012
In de periode van 18 augustus tot en met 4 november 2012 waren Iris van Arkel en Madelon Eshuis in Zuid-Afrika. Voor hun opleiding liepen stage bij Huis Triompf in Oudtshoorn. Een bijzondere ervaring, die veel indruk heeft achtergelaten. “De tijd is voorbij gevlogen” zegt Iris. In haar verslag vertelt zij over haar verblijf in Oudtshoorn en haar werk bij Huis Triompf.
“Ik heb samen met Madelon stage gelopen in een kindertehuis: Huis Triomf. In het weeshuis wonen op dit moment 26 jongens in de leeftijd van 9 tot 18 jaar. Het gaat om kinderen die geen veilige thuissituatie hebben of waarvan de ouders niet de mogelijkheden hebben om voor hun kind te zorgen. Ook zijn er kinderen waarvan de ouders verslaafd zijn aan alcohol, waardoor het kind verwaarloosd wordt. Het was heftig om te zien hoe erg de problematiek daar is.”
Aandacht en liefde
“De kinderen waren in het begin nog niet erg open tegen ons. We hebben ze een paar mooie voetballen gegeven om mee te spelen. Omdat de kinderen niet gewend zijn om spullen te krijgen, wisten zij niet zo goed hoe hiermee om te gaan. Toch waren zij er erg blij mee. We hebben vooral gemerkt dat de jongens een knuffel, aandacht en liefde nodig hadden. Wij merkten dat we daardoor een band met ze kregen, ook met de jongens die daar in de eerste instantie niet open voor stonden. De jongens waren blij als wij kwamen en we hebben veel plezier gehad met zijn allen. Op onze laatste dag waren ze aanhankelijk en heel rustig. Het was moeilijk om weg te gaan.
De dag erna waren er 14 jongens weg gelopen, waarbij 1 jongetje had gezegd: ‘Iedere keer komt iedereen maar leuk doen, en dan gaan ze weer weg’. Dit is de typische hechtingsproblematiek en dit is ook hoe de ouders met hen omgaan. Ze krijgen af en toe wat geld van hun vader of moeder, maar vervolgens laten de ouders niks van zich horen. De jongens liepen daarom vaak weg, zodat ze op straat in de stad drugs konden gebruiken. Ook zaten ze bij het tankstation om in een fles wat benzine te doen om in te kunnen ademen, zo voelden ze zich dronken.”
Verslavingsproblematiek
“Op een dag waren er twee jongens door de politie gepakt en wij gingen ze ophalen. Ze kwamen onder invloed van drugs en alcohol uit de politieauto en waren agressief. Ze moesten bij huis Triomf eten, douchen en slapen zodat er later met ze gepraat kon worden als ze weer nuchter waren. Ik zag het jongetje zijn broekzakken legen en iets in zijn kussen stoppen. Toen ik ging kijken bleek dit een zakje wiet te zijn. Dit gaat over jongens van 12 jaar. Een ander jongetje van huis Triomf is weggestuurd omdat hij erg agressief was en daardoor een bedreiging voor de andere kinderen. Dit jongetje is 12 jaar en hij bleek verslaafd te zijn aan ‘Tik’, dit is een drug die erg bekend is in Zuid-Afrika en waar je snel verslaafd aan raakt.”
Beschadigd
“Ik heb me op sommige momenten heel hopeloos gevoeld, omdat je de kinderen zo graag wilde helpen, maar het moeilijk was om de boodschap over te brengen. De jongens werden vaak gezien als de vervelende en stoute jongens. Maar dat is een eenzijdig beeld. Mensen die dit zeggen, kijken niet naar de achtergrond van deze jongens. Ze zijn heel erg beschadigd in hun verleden. Ik ben in de 3 maanden dat ik daar was, erg om ze gaan geven en ik hoop in de toekomst (na mijn studie) in Zuid-Afrika te kunnen wonen voor minimaal een jaar.”
Prachtig Zuid-Afrika
Naast mijn stage hebben we het ontzettend getroffen met het gezin waar we inwoonde. Zij wonen 16 kilometer van de stad op een plaas (boederij). We hebben hele leuke dingen gedaan en we zijn flink verwend! De laatste week zijn we met Madelon haar ouders een weekje mee gegaan op vakantie. Zuid-Afrika is een prachtig land waar de mensen heel vriendelijk en gastvrij zijn, en waar je je snel thuis voelt.
Stage Eva van Egmond – 2011
Van april tot en met augustus 2011 verbleef Eva van Egmond, student communicatiewetenschappen voor een stage in Oudtshoorn ZA. Deze stage is geregeld via de Stichting. Eva aan het woord:
“Al voordat ik op zoek ging naar een stage wist ik dat ik naar het buitenland wilde. Uiteindelijk ben ik dankzij de stedenband in Oudtshoorn, Zuid-Afrika terecht gekomen. Mijn 14 weeklange stage heb ik gedaan op de communicatieafdeling van de gemeente Oudtshoorn. Ik viel gelijk met met mijn neus in de boter want Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, kwam naar Dysselsdorp (gemeente Oudtshoorn) om een project te openen. Mijn supervisor Ntobeko en ik hadden als taak zoveel mogelijk mensen en media naar de opening te krijgen met behulp van advertenties en het verspreiden van pamfletten. En met succes, er waren ruim 6000 mensen. Ook had ik het geluk dat er lokale verkiezingen waren. Erg interessant omdat de twee grootste partijen, die recht tegenover elkaar staan, een even groot aandeel behaald hebben. Voor mijn stage doe ik onderzoek naar hoe de gemeente kan bijdragen aan betere kennis over HIV/Aids. Daarnaast ben ik hier vooral druk met foto’s maken en persberichten schrijven over allerlei zaken die in de gemeente gebeuren. Het is jammer dat ik hier maar drie maanden blijf, want de tijd gaat veel te snel!”
Uitwisselingsproject Participe – 2011
Participe, de uitvoeringsorganisatie voor de Wmo in Alphen aan den Rijn, levert een bijdrage aan de stedenband door medewerking aan professionele uitwisseling met Oudtshoorn. Van februari tot en met april 2011 werkte medewerkster Cindy van der Hoorn daar op vrijwillige basis mee aan sociale projecten. Lees hier haar verslagen:
Nieuwsbriefuitwisseling
Tijdens haar verblijf heeft zij een nieuwsbriefuitwisseling opgezet tussen twee basisscholen in Alphen aan den Rijn en Oudtshoorn. Voor meer informatie, klik hier.
Stageopdracht Marike Bontenbal en Aafke Heringa – 2006
In april en mei van 2006 zijn Marike Bontenbal en Aafke Heringa voor studiedoeleinden in Oudtshoorn geweest. Marike heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van diverse Stedenbanden, waaronder die tussen Oudtshoorn en Alphen aan den Rijn. Aafke heeft onderzoek gedaan naar de overeenkomsten en verschillen bij burgerparticipatie in beide plaatsen.
Lees hier de ervaringen van Marike Bontenbal:
Stage Jolanda Verveld
Via mijn studie “Facility Management” te Wageningen ben ik op zoek gegaan naar een buitenlandse stage waarbij mijn voorkeur uitging naar het continent Afrika. Via contacten met gemeente Alphen aan den Rijn, welke actieve banden onderhoudt met de Munisipaliteit Oudtshoorn, zag ik de mogelijkheid om een stageopdracht te vinden via het nieuw op te zetten Oudtshoorn International Youth Festival & Expo. Na enige correspondentie tussen Alphen aan den Rijn en Oudtshoorn was het gelukt om een stageplaats te vinden in deze organisatie. De opdracht waarmee ik mij zou bezighouden was het assisteren van de logistiek manager voor alle onderdelen waar het festival mee te maken zou hebben.
Lees hier het stageverslag van Jolanda Verveld